top of page

Hoe vind je mooie spullen bij de kringloop?

Ik snijd mezelf natuurlijk enorm in de vingers door deze blog te delen en al mijn tips weg te geven, maar ik vind het heel waardevol als we wat minder nieuw kopen, dus daar gaan we dan!


Deze maand is, of was tot een paar jaar geleden, Buy Nothing New Maand. Ik deed daar meerdere keren aan mee. In het kader van dit thema besteed ik op mijn blog en Instagram aandacht aan tweedehands winkelen, het doorgeven of ontvangen van tweedehands spullen en het verminderen van de aanmaak van nieuwe grondstoffen en verminderen van afval.

Door deze uitdaging en omdat we voornamelijk van één salaris rondkomen, ben ik in de loop van de jaren steeds meer gewend geraakt aan tweedehands spullen, in plaats van nieuw. Ons huis bestaat denk ik zo'n 80% uit tweedehands spullen, als ik zo om me heen kijk. En ook onze outfits en de bouwmaterialen van de tuin en het tuinhuis zijn grotendeels hergebruikt. Ik zit aan een tweedehands tafel, op een tweedehands stoel, drink thee uit een kringloop mok, in mijn pre-loved trui. Zo ziet ons leven er zo ongeveer uit.

Foto: In deze tweedehands kast staan tweedehands mandjes, bakjes, kinderboeken en achter de deurtjes vind je voornamelijk tweedehands puzzels en spelletjes voor de kinderen. De mand met deksel, het houten opbergbakje en de lamp zijn ook tweedehands.


Als je er eenmaal aan gewend bent om tweedehands spullen te zoeken, ervaring in hebt en weet waar je zoeken moet, is het vanzelfsprekend om eerst te kijken wat je kunt hergebruiken voor dat je het nieuw aanschaft.


Al vanaf mijn tienerjaren kom ik in de kringloopwinkel. Ik was er als tiener dol op en toen ik alleen woonde was het ook een uitkomst, gezien mijn kleine portemonnee. Kringloopwinkelen is niet alleen goedkoper, maar vooral ook duurzamer en ik vind het gewoon ontzettend leuk om er parels tussenuit te vissen. Het is net schatzoeken! "Maar hoe vind je zulke mooie dingen bij de kringloop?", krijg ik vaak als vraag, dus daarom deze blog. Hier komen de tips!


1.Ga vaak Mijn eerste en meest belangrijke tip is eigenlijk om vaak te gaan. Als je morgen besluit te gaan, is. de kans namelijk ook aanwezig dat je niks tegenkomt en meteen teleurgesteld bent. Het gaat namelijk niet om die ene keer. Ik kom wekelijks in de kringloopwinkels in mijn woonplaats en iets daar buiten. Als ik er in de buurt ben, wip ik altijd even binnen en loop ik een rondje. Ik ga bij wijze van spreken 10 keer naar de kringloopwinkel en heb 1 keer een parel te pakken. Dat is het hartstikke waard, want ik vind het ook gewoon leuk om er even doorheen te wandelen. Daarnaast moet je maar net raak grijpen bij tweedehands winkelen, want het assortiment wisselt met de minuut. Ga vaak en ga er niet elke keer vanuit dat het raak is, dat is de kunst. Gewoon even kijken en weten dat je misschien niet en misschien wel iets leuks vindt.

2.Neem de tijd Ik heb niet altijd alle tijd om lekker rond te speuren, maar als het even kan... Een kringloopwinkel staat vaak erg vol en is onoverzichtelijker dan een winkel met nieuwe spullen. Dat is even schakelen en soms chaos in je brein, maar als je de tijd pakt en gewoon lekker gaat rondneuzen, rustig loopt en dingen opzij schuift en er achter kijkt, vind je vaak mooie dingen. Ik doe wel eens een podcast in of ga met een vriendin bellen, terwijl ik de hele kringloop doorga. Ik mis dan geen rek, plank, bak of mand. Deze tip is trouwens wel meteen het tegenovergesteld van tip 3, lekker hypocriet.


3.Leer scannen Misschien is dit alleen iets wat drukke breinen kunnen, maar als je het kunt is het ideaal wanneer je naar de Kringloopwinkel gaat. Waar ik net benoem dat je de tijd moet nemen, kan dat natuurlijk niet elke keer. Dus je moet het ook "snel" leren doen. Ik weet alleen niet hoe je dat moet leren, want ik kon het gewoon ineens. (oeps) Misschien is het gewoon ervaring. Ik kan goed scannen of er in een rek of kast iets moois ligt. Ik weet precies waar ik wil kijken en soms zie ik zelfs of er nieuwe dingen bij gezet zijn in een schap of dat het er nog bij staat zoals vorige week. Ik kan de winkel vlot door wandelen en de mooie dingen er zo uit pikken.


4.Maak een lijstje In mijn telefoon heb ik een lijstje van spullen die ik nog tweedehands zoek. Als deze items lang op het lijstje staan, ga ik kijken of ik het op marktplaats kan vinden en anders koop ik het nieuw. Ik zal meteen op dit moment even kijken wat er op staat en dit hier even delen: -Laarsjes maat 25 -Broeken voor F.

-Parka regenjas -Letter materiaal -Dingen voor Ruimte thema

-Mandjes (die staan er altijd op)

-TipToi Boeken -Handmixer

Als ik in de kringloop winkel ben, pak ik dit lijstje er regelmatig bij. Ik weet daardoor welke secties ik in de winkel even langs wil gaan, zoals de schoenen afdeling, jassen, speelgoed, manden, keukenspullen en boeken. En ja, soms duurt het even voor ik iets van dat lijstje af kan strepen, maar het is wel echt vervullend als het dan zover is!

5.Denk in mogelijkheden Als ik in de kringloop ben, zie ik in allerlei dingen ineens de mogelijkheden. Zoals een raar houten bakje waar ik blij van word als ik er naar kijk. Dit bakje staat nu in onze keuken, met keukengerei, olie, peper en zout. Ik vond het gewoon een verrassend ding en dacht: Hier kan ik wel wat mee. Zoek je iets, bijvoorbeeld een mandje, denk dan ook eens aan andere dingen, als je niet kunt vinden wat je zoekt. Kan het ook op een andere manier opgeborgen worden, bijvoorbeeld in een grappig doosje, ouderwets blik of metalen bak? Soms kun je niet vinden wat je in je hoofd hebt, maar als je wat creativiteit toelaat, kom je met de grappigste oplossingen thuis. Zo bedachten wij een grappige manier voor onze haarspulletjes, wattenstokjes en watjes in de badkamer (zie foto 2 in deze blog).


6.Volg je hart Word je heel blij van een kast, maar heb je eigenlijk al een kast? Ik zeg: doen. Ik heb met die gedachte (of beter gezegd op gevoel) een prachtige montessori-achtige kast gekocht bij de kringloop voor een paar tientjes. De oude schoof door naar S. haar kamer, die toch nog een kledingkast nodig had. Even puzzelen en daar was de ideale montessori kast! Ik ben er nog elke dag zo blij mee.

Ik zeg tegelijkertijd niet: Koop alles waar je blij van wordt. Impuls aankopen zijn namelijk echt niet altijd geslaagde keuzes en maken je maar kort blij, maar op lange termijn zit je met allemaal heb-rommel in huis. Koop dus niet alles wat je leuk vindt. Sommige dingen maken je gewoon even blij als je het ziet staan in de winkel, zoals van die dingen waarbij je denkt "O, dat had ik vroeger ook!" of "Wat leuk dat dit bestaat!". Niet alles hoeft mee naar huis, sommige dingen maken je gewoon even blij in de winkel. Maar twijfel je en zie je iets waar je meteen verliefd op bent: Ga er voor. Soms kom je echt parels tegen die misschien wel je leven lang in je bezit blijven.

7.Erin en eruit Zorg ervoor dat je ook dingen naar de kringloopwinkel toe brengt en dan niet alleen maar oude rommel, maar ook mooie dingen. Zo zorg je er ook voor dat er voor anderen weer wat te halen valt. Sommige dingen kun je natuurlijk zelf doorverkopen, maar het is ook leuk om juist af en toe iets moois aan de kringloopwinkel te doneren waarvan je weet dat iemand net zo blij als jij de winkel uit zal lopen met haar vondst! Er moet ook wat te halen vallen natuurlijk, dus geef elke keer een beetje terug. Daarnaast is dat geven aan de kringloop meteen een goede stok achter de deur om te zorgen dat je huis geen overvolle bende wordt. Zo heb ik altijd de afspraak: 1 ding erin = 1 ding eruit. Dat is een goed streven om te zorgen dat je huis een fijne, opgeruimde plek blijft. Je moet zelf in je eigen woning ook blijven "kringlopen" en dus weg doen wat je niet meer gebruikt. De cirkel moet rond blijven gaan!


Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en dat je er niks mee doet, haha!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page