top of page

Wat is Toy Rotation en hoe doe je het?

Vier jaar geleden deelde ik op Instagram voor het eerst over Toy Rotations en Invitation To Play. Ik zette leuke dingen voor mijn dreumesjongetje neer, verzamelde een mooie basis set speelgoed en wisselde die regelmatig af. Ik heb er ook een heleboel vragen over gehad de afgelopen jaren. Wat is een Toy Rotation? Waarom doe je Toy Rotation? Hoe doe je een Toy Rotation? Hoe vaak doe je een Toy Rotation? Hoe berg je het speelgoed op tussen de Toy Rotations door? Wat voor speelgoed heb je nodig voor een Toy Rotation? Het leek mij daarom leuk om hier wat meer uitleg over te geven en te vertellen hoe wij het doen en hoe je zorgt voor overzicht en speelplezier.


Wat is Toy Rotation? Eigenlijk is het gewoon een Engelstalig woord voor speelgoedwissel of speelgoed rotatie/roulatie. Om te beginnen zet je niet al het speelgoed dat je kindje heeft in één keer klaar. Je selecteert bepaalde dingen waar op dat moment interesse in is. De rest van het speelgoed berg je op. (Over dat opbergen later meer) Eens in de week, elke twee weken of maandelijks, verwissel je bepaald speelgoed met elkaar, zodat er weer nieuwe frisse spelmogelijkheden zijn.

Waarom doe je een Toy Rotation? Ten eerste spelen kinderen minder, minder lang en minder lekker als AL hun speelgoed in de speelhoek tegelijk aanwezig is. (tenzij je heel minimalistische leeft en dus een klein setje hebt). Minder speelgoed is meer speelplezier, in veel gevallen. Ten tweede is het afwisselen van speelgoed een ideale manier om je kind te prikkelen, uit te dagen en iets "nieuws" aan te kunnen bieden, zonder nieuw speelgoed te hoeven kopen. Het zorgt er vaak voor dat een kind weer nieuwe spelmogelijkheden ontdekt, nieuwe aandacht heeft voor "oud" speelgoed, op een andere manier wordt uitgedaagd en weer even wat makkelijker tot zelfstandig spel komt. Daar heb je zelf ook meteen een voordeel aan... Waar je ook wat aan hebt is, doordat je niet AL het speelgoed in de speelhoek hebt staan, je minder op te ruimen hebt.


Hoe doe je een Toy Rotation? Ik zou als eerste tip willen geven: observeer je kindje een. Wat voor dingen doet hij graag? Wat zoekt hij vaak op in huis? Wat voor spel vindt hij leuk? Klimt hij veel? Draait hij rondjes? Is hij gek op voertuigen of juist op dieren? Wil hij graag dingen opstapelen of is hij meer bezig met spullen in bakjes doen? Welke thema's spreken je kind op dit moment erg aan? Kijk voor meer informatie over spel schema's en waar je op kunt letten in observatie daarvan eens naar deze blog.


Wat je verder doet is het speelgoed open presenteren in aparte manden of bakjes. Een grote speelgoedkist en daar alles bij elkaar in gooien is in mijn ogen echt de dood van zelfstandig spel. Organiseer speelgoed in bakken, manden of een open kast met planken. Maar zorg ervoor dat je kind er zelfstandig bij kan. Dit maakt samen opruimen trouwens ook weer gemakkelijker.


Kies voor een aantal speelgoedsoorten waar je kind op dat moment erg in geïnteresseerd is, maar kies ook voor speelgoed dat een bepaalde uitdaging biedt, zoals een net iets moeilijkere puzzel, stapeltoren, bouwwerk of instrument dat hij nog niet kent. Niet te hoog gegrepen, maar ook niet te eenvoudig (lees: saai). Een puzzel die je kind op zijn duimpje kent is geen uitdaging meer en kan beter naar een volgend kindje of naar de kringloop doorgeschoven worden. Introduceer de nieuwe opstelling van de speelhoek aan je kind. Bij grotere kindjes is dat vaak niet nodig, maar jonge kinderen, zoals dreumesen of peutertjes kunnen nog wel eens uitleg nodig hebben bij een montessori-activiteit, ingewikkelder voertuig of puzzeltje. Doe het dan samen de eerste keer of laat zien wat je met bepaald speelgoed kunt. Niet alles voordoen hoor, laat je kind ook lekker zelf ontdekken. Er is niet 'één' manier om ergens mee te spelen, maar door een klein beetje uitleg verhelp je soms acute frustratie tot aan het plafond, waardoor een Toy Rotatie eerder een vervelende verandering wordt, dan een leuke nieuwe uitdaging.

Hoe vaak doe je een Toy Rotation? Wij doen het inmiddels heel erg onregelmatig. Er komen namelijk ook veel verzoekjes van mijn kinderen tussendoor. Daar ga ik dan in mee, mits er iets anders de zolder op gaat. Over het algemeen pas ik de speelhoek echter wel elke twee weken een beetje aan. Even opfrissen. Merk ik dat ergens erg veel vraag naar is, dan wisselen we iets om. Merk ik dat iets al heel lang blijft liggen, dan presenteer ik het anders of gaat het een tijdje de zolder op. Vaak blaast speelgoed zichzelf weer nieuw leven in, wanneer het een tijdje op zolder heeft mogen uitrusten en vergeten is door je kind. Je creëert een soort eigen mini speel-o-theek.

Hoe berg je het speelgoed op tussen de Toy Rotations door? Wij hebben wat bakken van Hema op zolder staan. Ik heb daar bijvoorbeeld de houten treinbaan, houten garage, poppenspullen, het keukentje met pannetjes, puzzels voor hogere niveau's, spelletjes voor hogere niveau's en ander speelgoed liggen. In onze bank, want daar kunnen spullen in opgeborgen worden, liggen ook wat dingen, zoals stapelspelletjes, een serviesje, een weegschaal etc. We hebben van sommige soorten speelgoed, lees de blog over de 8 basis elementen, meerdere varianten en van sommige niet. Zo hadden we ooit houten dieren en Schleich dieren, maar hebben we nu alleen die laatste en dino's en dat is echt voldoende.


Wat voor speelgoed heb je nodig voor een Toy Rotation? Het maakt niet uit welk speelgoed je gebruikt voor een Toy Rotation. Je ziet vaak mensen die Toy Rotations doen met duurzaam speelgoed en open ended materiaal. Daar ben ik sowieso groot fan van, maar het is niet nodig. Het gaat om de afwisseling, de uitdaging en verandering. Een nieuwe set-up met welk speelgoed dan ook, is verfrissend in alle gevallen. Dit kan met een groot budget, klein budget, met plastic speelgoed of duurzaam speelgoed, nieuw of tweedehands. Je kunt ook speelgoed met vriendinnen met kinderen uitwisselen. Voel dus geen druk om nieuwe dingen aan te schaffen, dat is totaal niet nodig om met Toy Rotation aan de slag te gaan.

Veel plezier en drop je vragen gerust hier of onder de Reels!

Comments


bottom of page