top of page
  • Foto van schrijverNouska

Welke schermvrije audio speler voor kinderen is het beste?

De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in muziekspelers voor kinderen, passend bij montessori. Dus kinderen kunnen de muziekspeler vol luisterboeken, verhaaltjes of muziek zelf bedienen. Ik heb onder andere de Jooki Player, Toni Box, Timio getest, maar neem ook TipToi en Mijn Besties mee in deze review. Een uitgebreide vergelijking van de verschillende media spelers waarbij je jouw kindje schermvrij plezier kunt aanbieden.


Nummer 1: Tiptoi is voor mij de nummer 1, omdat deze de minste nadelen heeft. Natuurlijk kun je hier geen muziek op afspelen, daarvoor moet je echt een Toni Box, Jooki Player of Timio nemen, maar het is zo'n fijn schermvrij product. (er is wel een muziek boek) Hij hoort voor mij toch in dit rijtje thuis, omdat hij voor dezelfde momenten wordt gebruikt: Schermvrij vermaak in de auto en op hun kamertjes tijdens rust momentjes, rustig en leerzaam is en eigenlijk het boek aan je kind voorleest.

Voordelen Tiptoi: Timio is een boek met een pen. Nog voordat kinderen kunnen lezen, kunnen ze de boeken ''lezen'' met de pen. Op een bladzijde is zoveel aan te klikken, dat ze zich er lang mee kunnen vermaken. Ik vind het zelf fijn om meerdere boeken te hebben, maar die zijn tot nu toe ook goed tweedehands verkrijgbaar. Ik heb er zelfs twee in de kringloop gevonden. Er zijn heel erg veel titels te koop en er komen ook af en toe nieuwe boeken bij.


Je kunt al vroeg beginnen met de Tiptoi, omdat ze boeken hebben vanaf een jaar of drie. Mijn dochter speelde er al mee toen ze 2,5 jaar oud was en dat ging prima. Maar ook voor oudere kinderen is het nog steeds leuk, want er zijn ook boeken voor 7-8 jarigen en daar boven zijn er spellen voor nog oudere kinderen, die bij dezelfde pen passen.


Dit is ook een heel erg fijn product voor onderweg in de auto. Wanneer wij op vakantie gaan of een lange rit moeten maken, gaan de boeken altijd mee. Je kunt er ook een koptelefoon op aansluiten.

Nadelen Tiptoi: De pen is niet heel erg sterk en dus wat gevoelig bij vallen. Ook is de pen niet oplaadbaar met een kabel, maar met batterijen. Hier heb je een kleine schroevendraaier voor nodig. De batterij gaat wel lang mee. Met de Tiptoi is je kind actief bezig met het apparaat, wat in dit geval passend is. Het is geen audiospeler waarbij je ondertussen iets anders kunt doen, zoals met de Lego bouwen.

Nummer 2: Voordelen Jooki Player: Deze speler heeft veruit het allerbeste geluid van alle spelers die ik hier beschrijf. De Jooki is ook ontzettend stevig en het makkelijkste te bedienen. Je klikt op het hartje, zet er een poppetje/schijfje op en ook de andere twee knoptjes voor het volume en naar de volgende skippen spreken voor zich. Overduidelijk en werkt goed.


De poppetjes zitten goed vast in het vakje en vallen er dus niet zomaar af. De speler gaat het langst mee van alles spelers, omdat je al jouw eigen playlists van Spotify hier op aan kunt sluiten. Dit is dus niet alleen een zelf te bedienen speler, maar ook gewoon een muziekbox voor kinderen. Ook het uiterlijk kan er voor zorgen dat hij lang passend blijft. Wij laten ze er veel luisterboeken en podcast voor kinderen op luisteren, maar ze hebben er ook een met hun favoriete liedjes en liedjes van mijn thema lijstjes.

Nadelen Jooki Player: Deze speler heeft wifi nodig wanneer je er spotify lijstjes op wilt afspelen. Dat kan onderweg onhandig zijn. Wanneer je er zelf muziek op zet is dit niet nodig. De verbinding moet dus ook echt goed zijn boven in de kinderkamers. Ook kun je niet tegelijk op hetzelfde Spotify account muziek afluisteren, dus is het handig een apart account te gebruiken of om beurten te luisteren. Dat is bij ons thuis echter nog geen probleem geweest.


Er is niet echt bijzondere standaard content beschikbaar via Jooki. Er is geen mogelijkheid om met snoer-koptelefoon te luisteren, wel draadloos. Ik ben niet dol op straling van wifi en bluetooth vlakbij hoofdjes van kinderen, dus zonder wifi en met jack ingang voor koptelefoon zou ik hem nog fijner vinden.

Nummer 3:

Voordelen Timio: Deze speler is vooral geschikt voor de jongere gebruikers tot en met vier/vijf jaar. Mijn dochter speelt hier al mee vanaf dat ze twee jaar is en is er dolgelukkig mee, nog steeds. We hebben alle discs en ze heeft duidelijk een aantal favorieten. De speler heeft een handige koptelefoon, draag handvat en de discs zijn erg stevig en zien er leuk uit. Met deze speler is het mogelijk verhaaltjes af te spelen, zoals sprookjes en voorleesverhalen, maar ook kinderliedjes te luisteren en interactieve spelletjes te doen. Het is erg gemakkelijk te bedienen en heel stevig gemaakt. De verhaaltjes zijn rustig en eenvoudig, wat ik erg fijn vind.

Nadelen Timio: De verhaaltjes en liedjes zijn soms wat klassiek. De een vindt dat juist fijn, waar de ander meer verwacht. Het is leuk om veel discs te hebben, zodat je variatie aan kunt bieden. De batterij kun je vervangen, er is geen oplaadkabel aanwezig. Je kunt er een koptelefoon op aansluiten. Kinderen weten niet altijd hoe ze de modus voor alles achter elkaar afspelen aan moeten zetten, waardoor ze na elk verhaaltje weer zullen moeten klikken, maar dat is op zich niet storend. Vaak is een kind zelf bezig het te bedienen, waardoor het niet echt een audiospeler is waarbij je ondertussen iets anders kunt doen, zoals met de Lego bouwen. De kerst disc is nogal christelijk qua liedjes teksten, misschien fijn om te weten.


Nummer 4:

Voordelen Toni Box: Deze box is slim vormgegeven, omdat hij bijna knuffelbaar is, zo zacht en bouncy. Hierdoor kun je er bij wijze van spreken- mee gooien en is hij heel degelijk. Ook de poppetjes zijn schattig en onverwoestbaar. Ze blijven minder goed staan dan de Jooki, maar ze vallen zeker niet van de speler af omdat ze magnetisch zijn. Echt van hele mooie kwaliteit. Het geluid is ook erg mooi en de app die erbij zit is fijn te bedienen. Er is leuke standaard content beschikbaar (oa Mizzemos, enkele Nederlandse verhalen van Abel Original en Engelstalig)


Het leuke aan deze speler is dat je zelf luisterboeken of versjes kunt opnemen. Dit houdt in dat opa, oma, geëmigreerde familie of jullie als ouders zelf boekjes kunnen voorlezen via de app en deze op de Toni kunnen zetten. Ik vind dit een super leuke kwaliteit van deze speler en we gebruiken dit samen met een vriendin en oma regelmatig. Dit is echt een unieke eigenschap. Hij gaat qua batterij lang mee, laadt fijn op via een standaard en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt de Toni's los kopen in de webshop en uitbreiden wanneer er ooit Nederlandstalige op de markt komen. Koptelefoon aansluiten is mogelijk.

Nadelen Toni Box: Er zijn nog geen Nederlandstalige Toni's beschikbaar, dat vind ik zelf erg jammer. Het komt er dus op neer dat je de standaard content aan Nederlandstalige luisterboeken van Abel of Mizzemos op jouw Creative Toni zet of zelf boeken opneemt. Dit werkt prima, maar is wel wat meer werk. Er zijn muziek Toni's, maar er is geen mogelijkheid eigen muziek, zoals MP3 of Spotify toe te voegen aan jouw Toni's. Er zijn veel Disney Toni's in andere talen beschikbaar, mocht je zoals wij, niet gek zijn op Disney, dan is dat een beperking. Als de Toni box Nederlandstalige Toni's zou hebben, zou hij wat mij betreft van plek ruilen met de Timio, want het is een goed gemaakt product en we zijn er dol op.


Nummer 5:

Voordelen Mijn Besties: Mijn Besties werkt heel simpel met een app en dikke kartonnen figuren die je daar op zet. Je hebt geen andere device nodig, behalve de kaart. De chip in het figuur wordt gescanned en het luisterboek wordt afgespeeld. Er zijn inmiddels heel erg veel verhalen en ze zijn ingesproken door de mooiste stemmen, zoals Diewertje Blok, Jim Bakkum en Georgina Verbaan. Het geluid is erg goed, omdat het via je telefoon af te spelen is en je kunt dus ook een koptelefoon gebruiken. Je kind kan ook luisteren in de auto of tijdens het spelen met bijvoorbeeld Lego. Er hoeft niets gedaan te worden, terwijl het verhaal zich afspeelt.

Nadelen Mijn Besties:

Je kind gebruikt jouw telefoon. Je kunt natuurlijk een oude telefoon geven, want het gebruiken van een dure telefoon is niet altijd gewenst. De kaarten zijn kwetsbaar, sommige scheurden al bij het uitklappen. Doordat ze van karton zijn, zijn ze betaalbaar, maar ze gaan niet lang mee. De kaart blijft niet vast zitten op de telefoon en kan er gemakkelijk afvallen, het verhaal speelt dan nog wel door, maar het idee dat hij erop moet staan is dus eigenlijk overbodig. Er staat 1 lang verhaal op een kaart. Soms scanned hij hem niet direct en moet je even proberen tot hij hem pakt, dat vinden de kinderen soms frustrerend. Kleine kinderen kunnen het niet gemakkelijk zelf bedienen, tenzij ze de opties van de telefoon en de app zelf kunnen en mogen gebruiken, wat bij kleine kinderen niet altijd wenselijk is.


Ik hoop dat je wat hebt aan deze vergelijkingen en onze ervaring. Het is lastig met elkaar te vergelijken, deze vijf devices, omdat ze zoveel verschillende functies hebben. Dat is waarom ik zelf een media speler zoals Jooki of Toni zou aanschaffen en daarbij een keuze zou maken tussen Tiptoi of Timio. Voor nu staat Mijn Besties nog niet hoog op mijn lijstje, omdat die alleen op je telefoon werken en van kwetsbaar zijn.


Er bestaan nog meer van dit soort apparaten, maar deze zijn vaak Engelstalig of nog niet in Nederland beschikbaar, waaronder Yoto Player, Storypod en Luni. Met deze drie heb ik nog geen ervaring.


Succes met je keuze!



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page