top of page

STEM activiteiten en speelgoed

STEM is een afkorting die staat voor Science, Technology, Engeneiring, Math. En met die vier onderwerpen kun je alle kanten op binnen STEM spel of activiteiten. Het is een vorm van leren door te doen en te ontdekken, in plaats van uitleg te krijgen, te lezen of te kijken naar hoe iets werkt. Zelf ontdekken hoe de wereld in elkaar zit door met proefjes, experimenten en onderzoekjes van alles te leren. Deze Real Life manier van leren, zorgt voor veel enthousiasme, interesse en dus veel leergierigheid en kennis.

Door dingen zelf te ontdekken door het te ondergaan en te doen, slaan kinderen het beter op. Ik weet nog goed dat wij heel soms een proefje deden op school en ik kan me die momenten nog steeds voor me halen. Ook leren kinderen creatief denken door STEM, want wat moet je doen als iets niet blijft plakken, de magneet niet sterk genoeg is of iets niet blijft drijven? Er worden allerlei nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen. Vaak is er tijdens dit soort activiteiten ook ruimte om te bewegen. Het is geen statische manier van leren, zoals met een pen, boek of scherm voor je. Je kunt vaak ook bewegen van tafel naar tafel omdat er dingen gepakt moeten worden. Bewegend leren is niet alleen gezond, het zorgt er ook voor dat een kind dingen beter oppikt en het beter blijft plakken.


Eigenlijk doen veel kinderen dit soort spel al van nature. Zo zie je een baby vaak uit zichzelf experimenteren met dingen ergens in doen en weer uit halen. Dingen in hun mond doen, knijpen in dingen en heel veel ontdekken door te doen, te zien en zo zelf te leren. Je kunt een baby niet vertellen hoe een knuffel aanvoelt, hij moet het zelf ontdekken. Zo is het bij alles en dit ontdekken gaat door na de babytijd. Je kunt er met STEM activiteiten leuk op inspelen of je kind uitnodigen nieuwe ervaringen op te doen. Bekijk ook de blog over ontwikkelingsschema's van kinderen om te zien wat ze van nature gewoon al doen en wat we blijven doen als gezond mens.

Vrees niet, nu je weet wat STEM is hoef je niet ineens allerlei creatieve experimenten met je kind te gaan doen of speelgoed in huis te halen. Veel scholen doen STEM activiteiten tegenwoordig en vergeet niet dat heel veel dagelijkse activiteiten zoals koken, bakken, schoonmaken en buitenspelen veel STEM aspecten bevatten.


Je hebt geen speelgoed nodig voor STEM activiteiten. Je kunt bouwen met bestek, wc rollen, stenen, takken of spelen met water en kijken of dingen zinken of blijven drijven. Knutselen met afval en zien wat wel en niet goed plakt met lijm, een brug bouwen van spaghetti slierten of met een koelkast magneet kijken wat er allemaal magnetisch is.

STEM is Real Life Learning - Learning by doing.

STEM speelgoed is speel- en leermateriaal waarbij een aantal of alle vier de STEM eigenschappen centraal staan. Vaak is het open einde speelgoed of zijn het kleine projecten met een doel of uitkomst. Speelgoed dat valt onder STEM is oa:

Magnetische bouwstenen zoals Magnatiles of Pixio

Speelgoed van Miniland

Dingen waarmee je thuis direct aan de slag kunt? Water (kijken wat drijft en wat niet)

Baking soda en natuurazijn (schuimt) Bouwblokken (zo hoog mogelijk of bruggen bouwen) Touw en takken uit het bos

Strand, zand en de golven (dijk maken) Bakken, koken Voedingskleurstof en water Erwten in natte watjes ontkiemen Knikkerbaan maken van wc rollen

En bekijk ook Pinterest voor tips.


Veel speel en leerplezier!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page