top of page

Bewuste filmpjes lijstjes voor kinderen op Youtube

Ik maakte jaren geleden eigen filmpjes lijstjes op Youtube voor mijn zoontje. Ik wilde hem niet enkel vermaken met filmpjes, maar ook kijken of ik hem iets kon bij brengen terwijl hij zich vermaakte door ergens naar te kijken. Ook stoorde ik mij eraan dat, wanneer ik hem bijvoobeeld Nijntje liet kijken, er meteen een heleboel afleveringen achter elkaar kwamen. Het stopte niet en hij was eigenlijk aan het ''binge-watchen''. Ik vond het veel fijner als er meer variatie in zat, de filmpjes rustig waren, het afgewisseld werd met educatief beeldmateriaal of creatieve liedjes en filmpjes. Niet alleen animatie, maar ook veel echte mensen en kinderen. Daarom maakte ik mijn eigen lijstjes.


Ik heb filmpjes verzameld over de seizoenen, voertuigen, allerlei soorten dieren, landen, mensen, feestdagen, thema's en lijstjes over letters, vormen, kleuren en tellen. Biologie, aardrijkskunde, emotionele ontwikkeling, creatieve onderwerpen, gezond eten, cultuur en nog zoveel meer.

De lijstjes zijn expres niet woest aantrekkelijk gemaakt, waardoor je kind misschien zelf ook stopt met kijken in plaats van dat het verslavend is. Alle lijstjes heb ik hieronder opgesomd en door op de link te klikken ga je er meteen naartoe. Ik vul de lijstjes elke paar maanden weer aan met nieuwe filmpjes die uit zijn gekomen. De nieuwe filmpjes staan dan bovenaan in die lijstjes.


Tips: Download een AD Blocker op je laptop, zo kunnen je kinderen de lijstjes kijken zonder reclame. Sommige lijstjes zijn fijn om een thema in te luiden of te gebruiken ter voorbereiding, zoals verhuizen, logeren, een broertje of zusje krijgen of op vakantie gaan.

Lees ook mijn blog over onze bewuste schermtijd keuzes. Je vindt daar onze visie en nog meer tips voor kijk en spelmateriaal voor beeldschermgebruik op een bewuste manier.


Sommige lijstjes zijn wat speelser, en dus geschikt voor jongere kijkers. Andere lijstjes bevatten meer programma's zoals Klokhuis of Willem Wever en zijn dus voor de iets grotere kinderen, maar het wisselt elkaar voldoende af om toch te blijven kijken. Wanneer je kindje vraagt om een ander filmpje, kun je altijd zeggen dat die daarna komt. Zo ging dat ten slotte vroeger ook met televisie kijken. Dan ging je even spelen, tot er weer iets kwam wat je wel leuk vond.


Mocht er in een lijstje een filmpje staan waarvan jij denkt dat die er niet thuis hoort of die je er liever niet in zou zien, laat het mij dan even weten in een DM op instagram.


Onder deze alfabetische lijst vind je ook nog een lijst op categorie.


PER CATEGORIE


BASIS VAKKEN Boeken Engels leren


BEROEPEN


BIOLOGIE-NATUURKUNDE Bushcraft kids Bijen Dino’s


DAGELIJKSE DINGEN


DIEREN


FANTASIE


FEESTDAGEN


GESCHIEDENIS Cowboys Egypte


KUNST-CULTUUR Filosofie Films makenSPORT

SOCIAAL-EMOTIONEEL

Iedereen (diversiteit)


TECHNIEK


VOERTUIGEN


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page