top of page

Hoe maak je verbinding met je innerlijke zelf?

''Het begint met goed voor jezelf zorgen.'', ''Je moet wat liever voor jezelf zijn.'', ''Eerst aan jezelf geven wat je nodig hebt, dan pas heb je wat te geven.'', of ''Wees lief voor jezelf.'' Al dit soort dingen probeerde ik. Ik wist het, maar ik deed het niet. Weten en voelen is iets heel anders. Er ontbrak namelijk iets cruciaals, waardoor ik het niet vol kon houden en steeds weer terugviel in oude patronen. Ik wil wel, maar puur op wilskracht en motivatie blijft het niet hangen. Ik had geen echte verbinding met mezelf. Er ontbrak een diepere laag.


Ik ben een wandelend hoofd. Soms ben ik zelfs mijn gedachten, zo lijkt het. Dat is niet bepaald handig als je verbinding met jezelf wilt. Je bent namelijk niet alleen maar een hoofd, je bent een lichaam met een ziel en je bent niet alleen maar wat je denkt. Alleen maar dingen denken of gedachtes veranderen, gedrag aanpassen en anders leren denken helpt dus niet om je beter te voelen. Je blijft geleefd worden, opgaan in afleiding of meegenomen worden door emotie. Er is dus meer nodig dan je cognitieve brein.

Spiritualiteit is eigenlijk niets meer dan je verbinden met jezelf en de wereld om je heen. Spirituele handelingen zoals rituelen, muziek, dans, mooie teksten of yoga, maar ook opstellingen werk, ademwerk, lichaamswerk en natuurlijk mediteren kunnen helpen om met jezelf in verbinding te komen. Wat ik doe en wat mij helpt leg ik graag uit in deze blog, omdat ik sinds ik hiermee bezig ben en deel over mijn eigen proces, ik vaak de vraag krijg 'Wat doe je dan precies om je met jezelf te verbinden? Hoe doe je dat?''


Ik ben er geen ster in. In tegendeel. Ik ben nog steeds een behoorlijk wandelend hoofd. Maar als ik dingen doe die ik hieronder beschrijf, merk ik mooie verschillen en dus blijf ik ze regelmatig doen. Soms wekelijks, soms dagelijks, soms even niet en dan toch weer wel. Ik heb de tools, maar pak ze nog niet altijd, maar het groeit zolang ik er mee bezig blijf.

Uitgeklede spiritualiteit Ik vind edelstenen prachtig, houd van mooie symbolen en sommige dingen zoals wierook, een mooi kaarsje of ritueeltje helpen bij om aandacht en tijd te maken voor mezelf en van daaruit met mezelf in verbinding te komen. Toch heb ik die dingen niet nodig. Het zijn meer hulpmiddelen. Ik denk zelfs dat als je te veel met die randzaken bezig bent, je juist niet in verbinding komt met jezelf. Je gaat er dan een beetje aan voorbij. Maar een beetje ervan geeft me een liefdevol en warm gevoel. Een sfeer waarin ik mezelf help om me veilig en rustig te voelen. Ik noem het uitgeklede spiritualiteit, omdat het vooral gaat om wat ik doe, voel en ervaar en niet zozeer om de dingen die ik daar bij gebruik, terwijl ik dat kaarsje prachtig vind of die olie heerlijk ruiken en ook zeker gebruik.


Innerlijk kind werk

Meditaties met het innerlijke kind zijn heel waardevol geworden. Ik doe het maar weinig en zou er meer in willen leren, maar ik weet dat het enorm waardevol is. Het helpt me om de volwassene in mezelf ook meer de ruimte te geven, naar het innerlijke kind in mij te kunnen luisteren en mezelf dus beter te begrijpen en lief te hebben. Tessa, een vriendin van me, geeft er mooie cirkels in.


Opstellingen De opstellingen die ik doe bij het JA Instituut zijn voor mij heel ingrijpend en waardevol. En tegelijkertijd nog heel erg verwarrend en gek. Systemisch werk, wat opstellingen zijn, brengt mij bij een diepe laag. Alsof ik niet meer aan het maaien ben, zoals ik met mijn psycholoog deed, maar we echt de wortels eruit trekken. Dat is heftig, mega intens, maar zo krachtig. Het brengt me niet in verbinding met gewoon mezelf, maar met mijn ware ik.


Ik schrijf er regelmatig over op mijn Instagram. Je vindt er onder andere veel over in de highlight ''Opstellingen''.


Mediteren Dit is voor mij een van de belangrijkste manieren om in het hier en nu te komen. Want alleen hier en nu is er verbinding met jezelf mogelijk. Niet vroeger en niet later. Nu. Alleen maar nu. En dus probeer ik steeds vaker (dagelijks) een moment -al is het maar enkele minuten- te pakken om stil te staan, te ademen en mijn lichaam te voelen. Gewoon zoals het is. Ik hoef niet te ontspannen als ik niet ontspannen ben. Ik hoef niet langzamer te ademen als ik snel adem. Gewoon nu en niets meer dan dat.

Adem Als ik adem voel ik dat ik leef en kom ik een beetje meer uit mijn hoofd. Ik woon nogal in mijn hoofd en dat is niet bepaald handig als je verbinding met jezelf wilt, zoals ik hierboven al schreef. Ademen is een van de belangrijkste en tegelijkertijd heel confronterende manieren om contact te maken met de rest van mijn lichaam. Soms doe ik een ademhalingsoefening, maar meestal observeer ik gewoon mijn adem of probeer ik in ieder geval mijn uitademing langer te maken dan mijn inademing. Bijvoorbeeld door 4 tellen in te ademen en 6/8 tellen uit te ademen. Of gewoon een paar keer diep te zuchten en uit te ademen door de mond.


De natuur Ik deelde laatste hoe ongemakkelijk het voor mij voelt om alleen in de natuur te zijn. Juist die stilte is confronterend, maar zo goed. Maar samen de natuur in gaan is ook heel helend voor me. De natuur is een stukje ons. Wij zijn er diep mee verbonden. Verbinding met jezelf maken kan dan ook enorm goed als je de natuur in gaat, omdat het een stukje van jezelf is. Ik ga regelmatig met de kinderen de natuur in, naar het strand, bos, park of gewoon even in de tuin zitten in de eerste stralen zon en ook de moestuin in een mooie plek om contact met de aarde te maken; letterlijk.


Beweging Door beweging merk ik dat ik meer voel dat ik leef. Ik ga dan niet zo op in de spullen in huis, schermpjes, mensen in mijn omgeving of geluiden van de kinderen. Door te bewegen, zoals wandelen, yoga of dans, merk ik dat ik meer voel wie ik ben te midden van de chaos van het leven. Ik ben namelijk niet die berg was, ik ben niet mijn kinderen, mijn partner of alles wat er gebeurt op mijn telefoon. Ik ben alleen maar hier met mijn lichaam als omhulsel. Hier in het nu. Door bewust te bewegen, zoals bij yoga of dans, merk ik dat ik meer in mijn lichaam kom, want ik kan een enorm wandelend hoofd zijn dat op gaat in anderen of alles wat me ook maar een beetje kan afleiden. Ik doe zelf aan yoga en het helpt me om dat met een wekelijkse yogales te doen en heel af en toe heb ik de discipline om thuis mijn mat uit te rollen (zou ik vaker willen doen). Dansen doe ik eigenlijk op dit moment alleen thuis en als ik alleen thuis ben, vind ik het ook heel fijn om helemaal los te laten in dans. Ik zou ook graag eens naar ecstatic dance of free flow dansen gaan, maar op dit moment voel ik nog een drempel in mezelf. Maar daar geef ik mezelf tijd voor, het komt wel.

Rituelen en ceremonies

Er zijn bepaalde rituelen of manieren die mij helpen om verbinding te maken. Rituelen kunnen van alles zijn. Het is alleen wel meer dan gewoontes of tradities. Voor mij gaan rituelen vooral om manieren die je inzet om met elkaar of jezelf te verbinden. Een thee of cacao ceremonie is ook een bepaald ritueel waarbij je op bewuste wijze iets tot je neem, een intentie zet en een meditatie doet. Een cirkel kan ook een ritueel zijn. Met je kinderen, andere vrouwen of met je partner. Een kaart trekken is ook zoiets. Maar ook heel bewust een bad nemen, je huis door wandelen met wierook of een meditatie doen met een kaarsje en mooie stenen kan zo'n ritueel zijn.

Van Tinta (Tinta At Home) leerde ik ook wat kleine rituelen, zoals een thee ceremonie. Je kunt dan bijvoorbeeld op een hele bewuste manier thee drinken. Ook bij het klaarmaken van de thee maak je het fijn en gezellig. Je zet een kaarsje aan, gebruikt je mooiste thee kop of thee pot, schenkt het heel bewust in en mediteert daarna met het kopje thee in je handen. Zo deden wij een meditatie over wat we voelden bij ons huis. Maar ik heb het later ook gedaan met gewoon wat er kwam. De warme thee en de geur van de thee en de liefde die ik erin stop, maakt dat ik heel erg in het nu kan zijn door dit ritueel. Ik ben op mijn plek, met de warme thee in mijn handen, voel alles heel bewust en maak verbinding met niets meer dan mezelf in het nu.


In bad gaan Een warm bad nemen is voor mij echt iets wat ik doe om mijn lijf te helpen ontspannen en in mijn lichaam te komen. Althans, wanneer ik in bad ga zonder schermen, want als ik dat doe is het ook fijn, maar lang niet zo verbindend als wanneer ik het doe zonder. Ik probeer dan ook bewust te bedenken dat ik mezelf omring met de warmte van het water. Dat ik los mag laten wat me niet meer dient en dat ik weg spoel wat ik heb losgelaten. Ik vind dit een mooie bewuste manier van in bad gaan. Ook de verzorging die ik mijn lichaam daarna geef helpt me om contact te maken met mezelf.


Tijd maken Ik ben nogal een rennende jaguar over de savanne. Zo omschreef ik mezelf laatst toen ik het had over het vlucht en vecht gevoel wat nog altijd in me zit. Ik ben, zelfs als ik stil zit, aan het rennen als een jaguar. Het is niet meer nodig, maar ik ben super alert, maar niet in het ''nu''. Als ik iets ga doen, moet het sneller dan ik ga en helemaal goed. Hup, door. Hatseflat, hop hop en klaar. Ik probeer de laatste tijd, doordat ik dat gedrag nu opmerk - en bewust van ben geworden- , mezelf even stil te zetten. Ademhalen en dan rustig de taak af te maken.


Het gaat dan om dingen zoals koken, aankleden, douchen, was doen, mezelf verzorgen of iets met de kinderen doen. Dat kan ook gewoon wat langzamer en rustiger. Met meer aandacht en bewustzijn. En dat lucht zo op. Dat ik gewoon even tegen mezelf zeg: "Doe het maar rustig aan. Er is tijd genoeg.'' - zucht.

Diepe gesprekken Ik geniet er enorm van om diep met mensen in gesprek te gaan. Dat kan ik niet met al mijn vriendinnen en dat hoeft ook niet, maar er zijn er een paar waarmee ik heerlijk diep kan duiken. Ook met mijn lief kan ik avonden kletsen en samen praten over wat er in ons speelt. Natuurlijk is dat ook een hoop in het hoofd, maar soms kom ik door te praten juist bij gevoelens uit die ik anders niet kan voelen of uiten.


Schrijven Door te schrijven maken je hersenen een puzzel die in je gedachten rond vliegt compleet. Ik schrijf in dagboeken, maar niet dagelijks. Ik schrijf al mijn hele leven in dagboeken, ik geloof vanaf ik 7 ben. Ik heb ook wel een tijdje ''morning pages'' gedaan. Het werkt erg goed en ik doe het eigenlijk veel te weinig. Soms weet ik niet eens waar ik moet beginnen, maar kom ik gaande weg tot mooie inzichten of juist gewoon bij een heleboel emotie aan die eruit moet. Net als praten werkt dit enorm fijn, maar schrijven lijkt nog wel wat meer bij een onderbewust laagje te komen.


Alleen zijn Ik kan erg op gaan in mijn omgeving en me soms mee laten nemen in andermans gevoelens. Door alleen te zijn in mijn eigen huis of kamer, kan ik weer even tot mezelf komen en dus verbinding maken met mezelf. Ik wil dat ook meer leren kunnen te midden van mensen, maar voor nu heb ik daar echt momenten alleen voor nodig. Zonder afleiding, gewoon even alleen zijn. Iets waar ik soms enorme tegenzin voor heb, omdat ik weet dat er bijvoorbeeld wat zit of omdat ik mezelf even helemaal niet leuk vind. Als ik dan een dag alleen heb, merk ik dat ik eerst van alles ga doen om afleiding te zoeken. Maar hoe meer die drang naar afleiding er is, hoe meer ik weet; ik mag me in liefde gaan verbinden met mezelf, want er zit iets.


Ik kan nog meer schrijven over dit onderwerp, maar voor nu is dit wat ik wil antwoorden op de vraag: ''Hoe maak ik verbinding met mezelf?''. Ik hoop dat ik, al is het maar 1 iemand, mag inspireren of mag bekrachtigen door over mijn weg te delen. Heel veel liefs voor jou.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page